Selasa, 10 September 2013

Demam Denggi: Tanda2 dan Penawarnya

Hari ni nak share info tentang denggi dan penawarnya..
Entri ni ditulis untuk dikongsi..sebab adik kawan ika warded dh 3 hri sbb kna demam denggi.. sambil2 ika cari maklumat berkaitan dengannya dan tips merawat, so, ika share kan untuk u all jugak..
harap ianya dapat membantu =)


Tanda-Tanda Demam Denggi

Ciri-ciri klinikal demam denggi berubah-ubah mengikut umur pesakit:

Bayi dan kanak-kanak mungkin mengalami demam yang sukar dibeza-bezakan beserta dengan kemunculan ruam. 

Orang dewasa dan kanak-kanak yang lebih tua mungkin mengalami sama ada sindrom demam yang tidak serius ataupun demam kuat yang mengejut, sakit kepala yang teruk, ruam dan sakit di belakang mata, otot dan sendi. 

Pendarahan kulit adalah fenomena lazim. 
Penyakit ini lazimnya bermula dengan peningkatan suhu badan yang mendadak, diikuti gejala-gejala lain yang tidak khusus seperti merah muka dan lain-lain gejala demam denggi yang tidak spesifik. 
Rasa tidak selesa di bahagian ulu hati (epigastrik), sensitif di bahagian rusuk kanan dan sakit di bahagian abdomen merupakan fenomena biasa demam denggi berdarah. 

Demam selalunya berterusan selama 2-7 hari dan suhu badan boleh meningkat setinggi 40-41oC dan mungkin diikuti dengan kekejangan dan pendarahan. 

Pesakit biasanya sembuh secara spontan atau selepas diberi terapi cecair dan elektrolit (ion berasingan seperti natrium, klorida, potasium, bikarbonat dan lain-lain)

Sindrom Renjatan Denggi

Bagi kes-kes yang serius, keadaan pesakit merosot dengan mendadak selepas demam beberapa hari. Tanda-tanda kegagalan peredaran darah dapat dilihat:


Kulit pesakit menjadi dingin, lebam dan padat dengan darah terkumpul, sianosis sirkumoral (circumoral cyanosis) dan pesakit merasa tidak selesa. Seterusnya, melarat ke tahap renjatan yang kritikal.


Renjatan dicirikan oleh denyutan nadi yang lemah dan cepat, tekanan darah rendah (hipotensi)(keadaan ini menurun secara tidak normal), kulit menjadi dingin serta lembap dan terasa tidak selesa. Pesakit yang mengalami renjatan adalah dalam keadaan bahaya dan boleh mengancam nyawa jika rawatan bersesuaian tidak diberikan segera. 

Petua Penawar Demam Denggi

Sup Ketam.

Jika sesiapa mengidap demam denggi, Cari ketam segar dan dibuat sup. Sup ketam boleh menyembuhkan demam denggi. Jadikan makan ruji sehingga betul-betul sembuh. Minum Minuman bergas saperti 100 plus atau gatorade.

Daun Betik
Dapatkan daun pokok betik yang matang dan bersihkan daun itu. Blend atau tumbuk daun hingga hancur. Perah sebatian untuk dapatkan jusnya. Minum satu sudu kecil . amalkan selalu hingga sembuh..


Salam Sayang,

Terima Kasih Sudi Komen Dan Follow Sini

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...