Khamis, 20 November 2014

Walking Song



Hari ni nak share 1 video yang memberikan tenaga positif sebelum kita mulakan apa-apa tugasan atau kerja.

Senaman walaupun ringkas, tapi kesannya amat bestttttt

video
Enjoy and feel it....
Thanks a lot to Dr. Fieda coz show us this...

Salam Sayang,

Terima Kasih Sudi Komen Dan Follow Sini

Isnin, 17 November 2014

Mandala as a tools of therapy ????



What is a mandala?
The meaning of mandala comes from Sanskrit meaning "circle." Even though it may be dominated by squares or triangles, a mandala has a concentric structure. Mandalasoffer balancing visual elements, symbolizing unity and harmony. The meanings of individual mandalas is usually different and unique to each mandala. The goal of the mandala is to serve as a tool on our spiritual journey as it symbolizes cosmic and psychic order.



How do I use a mandala?
Along with the meaning of mandala, comes the use of it. There are many uses, the following paragraghs will outline the basic process.
The design of the mandala is to be visually appealing so as to absorb the mind in such a way that chattering thoughts cease, and a more philosophic or spiritual essence envelopes the observer which in turn leads to higher consciousness or awareness. In short, a mandala can be seen as a hypnotic, letting the creative hemisphere of our mind run a little more free while our analytical mind takes a little nap.
That said, we use the mandala as a form of meditation for the purpose of gaining knowledge, primarily the kind that resides within each of us.
Before meditating, we must first set an intention. Normally, we select a mandala that appeals to us. It is good to know what the meaning of mandala you've chosen - or set your own meanings/intention before focusing on it.

For example, focusing Native American labyrinth mandala, we know this meaning of mandala relates to beginnings, our enternal nature, and how this is relative to our life journey. So, before meditating on the mandala we set the intention to more clearly understand our life journey, or be shown guidance in a particular area we are having trouble on the path.

Once we have set our intention, we begin to focus on the mandala. Let your eyestake in the beauty of the designs, allowing your mind to wander as it will. If your mind begins to chatter (i.e., I should do laundry, have to get milk, need to finish that report for work), simply bring your attention back to the beauty of the mandala. Get inside the mandala, simply fall into it, swim in it, let it absorb all of your attention. As you fall into the mandala, you will begin to feel lighter, and intuitive thoughts may arise. Relax and float with the thoughts and feeling that come to you. If you begin to feel lost, uncomfortable or if you get the "chatter" again, simply focus your attention back on the mandala.
Each observer has different experiences. However, the overall consensus is that meditating with the mandala leaves the observer relaxed, and he/she comes away with a resolution or clarity concerning the intention that was set before the meditation.
Another form of mandala meditation is to make or color a mandala of your own. Painting, coloring or drawing mandalas allows for our creative brain to come out and play, leading to an altered state where we can perform constructive healing, and gain incredible insight into ourselves and our lives. Click here for free Mandala Coloring Pages.

I hope you enjoyed these thoughts on meaning of mandala.









Salam Sayang,

Terima Kasih Sudi Komen Dan Follow Sini

Profesional Certificate of Expressive Art Therapy


Bismillahirahmanirrahim...

Alhamdulillah, selesai sudah bengkel Expressive Art Therapy (EAT) siri 3 KPT.. dan kini saya sudah berjaya mendapat Profesional Certificate.. Yeayyyy

InsyaAllah, ilmu yang dapat akan disebarkan dan dikongsi dengan sebaiknya...








Salam Sayang,

Terima Kasih Sudi Komen Dan Follow Sini

Jumaat, 31 Oktober 2014

Ujian Personaliti : Corak


Pilih corak di bawah yang menggambarkan anda secara tepat/ paling hampir

Pakar psikologi telah mencipta corak2 tersebut. Mereka telah mengujinya di peringkat global, selama beberapa tahun. Terdapat 9 jenis personaliti asas.





Dah pilih? Kalau boleh janganlah mengelat ye. Pilih dulu baru baca review tau. Hehehe

Jawapan:

(Pilihan no gambar dari kiri ke kanan)


1- Introspektif, Sensitif, Reflektif
Anda dapat memahami diri dan persekitaran anda dengan lebih kerap dan mendalam jika dibandingkan dengan kebanyakan orang lain. Anda bencikan kedangkalan; anda lebih sanggup bersendirian berbanding dengan bercakap perkara remeh. Perhubunan anda dengan rakan-rakan adalah amat intensif; ini memberikan harmoni dan ketenangan dalaman yang mengakibatkan perasaan baik. Anda tidak keberatan bersendirian bagi jangka masa yang panjang; anda jarang berasa bosan.

2- Berdikari, Tak Konvensional, Tak Tersangkut
Anda mengehendaki kehidupan bebas dan tak tersangkut untuk membenarkan anda menentukan arah tuju sendiri. Anda mempunyai kecenderungan seni dalam pekerjaan atau aktiviti riadah. Kadang kala, deskan anda untuk kebebasan menyebabkan anda melakukan perkara yang bertentangan dengan apa yang dijangkakan daripada anda.

3- Dinamik, Aktif, Ekstrovert
Anda rela menerima risiko-risiko tertentu untuk mendapatkan kerja yang menarik dan pelbagai. Sebaliknya, rutin berkecenderungan untuk meninggalkan kesan lumpuh pada diri anda.
Anda suka sekali berupaya memainkan peranan aktif dalam peristiwa dalam hidup anda. Dalam usaha anda yang berkenaan, inisiatif diri sangat nyata.

4- Terus Terang, Seimbang, Harmoni
Anda menghargai gaya natural dan suka perkara yang tak rumit. Orang lain mengagumi anda kerana anda praktikal dan mereka boleh bergantung kepada anda. Anda memberi orang yang rapat dengan anda rasa selamat dan kelapangan. Anda dipersepsikan sebagai orang yang mesra dan insani. Anda menolak segala yang menyilaukan dan lapuk. Anda berkecenderungan untuk berasa skeptik terhadap kehendak trenda fesyen. Bagi anda, pakaian haruslah praktikal dan tampan tanpa menonjol.

5- Profesional, Pragmatik, Yakin Diri
Anda menguasai hidup anda dengan lebih mempercayai usaha sendiri daripada nasib. Anda menyelesaikan masalah dengan ragam yang praktikal dan tak rumit. Anda memandang secara realistik unsur-unsur dalam hidup dan menanganinya tanpa ragu-ragu. Anda diberi banyak tanggungjawab di tempat kerja kerana orang lain boleh bergantung kepada anda.
Kekuatan azam anda yang menonjol menunjukkan sifat keyakinan diri kepada orang lain. Anda tidak berpuas hati sepenuhnya sehingga anda telah mencapai idea-idea anda.

6- Tenang, Berhati-hati, Tak Agresif
Anda mudah berbicara tetapi bersifat berhati-hati. Walaupun anda berkawan dengan mudah anda menikmati persendirian dan kebebasan. Anda suka memencilkan diri dari masa ke masa untuk merenung tentang erti hidup serta menikmati sendirian diri. Anda memerlukan kelapangan, jadi anda berlepas ke tempat bersembunyi yang permai. Namun, anda bukan penyendi. Anda berdamai dengan diri sendiri dan dunia, serta anda menghargai hidup anda dan apa yang ditawarkan oleh dunia ini.

7- Tanpa Bimbang, Berkelakar, Riang
Anda suka hidup yang bebas dan spontan. Anda cuba menikmati hidup anda dengan sepunuhnya mengikut motto: "Anda cuma hidup sekali."
Anda bersifat ingin tahu dan terbuka kepada segala yang baru; anda memajukan diri atas perubahan. Tiada yang lebih buruk daripada rasa diikat. Anda mengalami persekitaran sebagai sesuatu yang versatil dan sering menakjubkan.

8- Romantis, Pelamun, Beremosi
Anda seorang yang sensitif. Anda enggan memandang dari segi rasional dan waras sahaja. Perasaan anda membawa erti yang sama penting. Anda berpendapat bahawa harapan adalah penting dalam hidup.
Anda menolak orang yang mencaci romantisme dan hanya dipandukan oleh rasionaliti. Anda tidak membenarkan sebarang kongkongan terhadap variasi perasaan hati dan emosi anda.

9- Analitik, Amanah, Keyakinan Kendiri
Perasaan halus anda bermutu tinggi dan tahan lama. Akibatnya, anda suka mengelilingi diri dengan "permata-permata" yang anda temui sendiri apabila orang lain terlepas perhatian.
Justeru itu, kebudayaan memainkan peranan khas dalam hidup anda. Anda telah menjumpai gaya peribadi sendiri, yang tampan dan ekskusif - serta bebas daripada olahan fesyen. Kehidupan anda adalah berlandaskan ideal diri iaitu kesukaan yang beradab. Anda menghargai sesuatu tahap kebudayaan daripada orang yang anda berkawan.




Salam Sayang,

Terima Kasih Sudi Komen Dan Follow Sini

Rabu, 29 Oktober 2014

Uji Minda: Titik dan Segiempat Sama

(a) Sambungkan kesemua 9 titik dengan menggunakan 4 garisan yang melalui titik-titik ini tanpa mengalih atau mengangkat pen dari kertas.
(b) Berapa banyak segiempat sama yang terdapat dalam rajah ini?
Selamat mencuba!!!
Salam Sayang,

Terima Kasih Sudi Komen Dan Follow Sini

Rabu, 24 September 2014

10 RAHSIA UNTUK HIDUP INDAH


1. CINTA
Hiduplah dengan cinta. Mencintai hidup, mencintai sesama dan seluruh alam semesta akan membuat kita terasa lebih hangat dan indah luar biasa.

2. RESPECT
Memberi dan menerima, sudah menjadi hal yang semestinya kita lakukan dalam kehidupan. Salah satunya memberikan rasa hormat kita pada orang lain. Membuat orang senang itu menyenangkan, let’s get do it.

3. BERSYUKUR
Tak ada yang lebih indah daripada kata hidup. Berterima kasihlah bahwa Tuhan telah memberikan hidup pada kita. Mari jadikan hidup penuh syukur. 

4. BAHAGIA
Kata orang, bahagia itu relatif, tapi punya tanda minimal, yakni senyum. Orang yang berbahagia selalu menunjukkan senyumnya yang paling manis. Bukankah senyum pada saudara adalah ibadah.

5. FORGIVENEES
Banyak orang stress gara-gara tak bisa memaafkan dirinya sendiri dan orang lain. Hidupnya penuh dengan kemarahan, yang akhirnya membuat ia tertekan. Padahal jadi seorang pemaaf lebih menyenangkan.

6. BERBAGI
Salah satu cara membuat hidup itu tidak sepi adalah dengan berbagi. Berbagi apa saja, curhat sama teman, berbagi kasih sayang dengan anak yatim atau yang lainnya.

7. KEJUJURAN
Hidup tanpa kejujuran seperti nelayan yang selalu menambal jala sebelum terjun ke laut. Jujur mampu membuat hidup kita lebih ringan, tak ada beban untuk menutupi kebohongan yang kita lakukan.

8. KETULUSAN
Jika kejujuran membuat hidup kita lebih ringan, ketulusan membuat hidup kita lebih mantap.

9. KEPEKAAN
Suatu keajaiban yang diberikan Tuhan pada kita adalah hati. Dengan hati, kita bisa merasakan sedih dan senang, bisa memilih kebenaran. Tinggal kita menjaga hati yang tetap peka

10. KEDAMAIAN
Kedamaian adalah anugerah yang sangat mahal 

Salam Sayang,

Terima Kasih Sudi Komen Dan Follow Sini

Khamis, 18 September 2014

Adab Berurusan di Kaunter


Sebenarnya selama ni asyik perhati jer tingkahlaku budak2 ni...
Makin lama macam makin 'kurang' kesopanan dan tatasusila bila tidak ditegur...

Atau mungkin sebab diri ini bukan seorang pensyarah yang mengajar mereka mereka, maka mereka buat tak tahu jer bila terserempak atau berselisih bahu dengan diri ini???

Atau jugak sebab mereka tak kenal siapa diri ini, mungkin fikir makcik2 agaknya... 

But, the point is... 
Walau siapa pun 'makcik2' di sini, as a student... you should respect them
Senyum pun susah ke??

nak sangat tunjuk muka yg mcm berlagak tu...eh, boleh buat muka tak tahu jer yer..
mentang2 la awak tu dressing bukan main, dgn high hill bagai...dgn baju yg ala2 princess kononnya...
tak pandang pn dgn 'makcik' yg pkai bju kurung, slipar xd hill sgt ni yer...

Berbeza sangat sikap dan adab budak2 sekarang dgn zaman dulu2...
Zaman kian berubah, jangan perangai pun makin biadab...

Salah satu yang boleh anda praktikkan ialah adab berurusan di kaunter...




Ikhlas, pesanan dan luahan dari insan yang sayangkan korang

Salam Sayang,

Terima Kasih Sudi Komen Dan Follow Sini

Rabu, 17 September 2014

MISTERI LAGU AL-HAQ (Mawi dan Dato AC Mizal)


Di dalam liriknya terdapat satu doa yang bagus untuk diamalkan.


"Allahu ya hafizu nafsi wa ruhi"
(Ya Allah, peliharalah diriku dan rohku)
"Bismillahi Jibril"
(Dengan nama Allah, Jibril)
"Fi Yamini"
(Pada kananku)
"Bismillahi Mikail"
(Dengan nama Allah, Mikail)
"Fi Shimali"
(Pada kiriku)
"Bismillahi Israfil"
(Dengan nama Allah, Israfil)
"Fi Amami"
(Pada hadapanku)
"Bismillahi Izrail"
(Dengan nama Allah, Izrail)
*Ianya dikenali sebagai Hizib Al-Hafiz/Doa Bismillah.
Antara kelebihannya adalah sebagai doa pelindung daripada syaitan dan hasad dengki.
Share ye..
biar ramai yang baca..
Tak rugi pun.. 

Salam Sayang,

Terima Kasih Sudi Komen Dan Follow Sini

Jumaat, 5 September 2014

Ekspresi Si Anak



Anak berusia 1.5 tahun ke 2.5 tahun akan mula memberontak, buang barang, merajuk dan protest. Jika anak anda berkelakuan demikian, bukan bermaksud dia sudah menjadi degil atau kurang ajar. Anak sekecil ini, tidak akan kurang ajar. Dia sedang belajar untuk ekspres diri dia disebabkan dia berasa letih atau kecewa akan sesuatu.
Oleh itu jalan untuk membantu dia menjadi tenang:
1- Pegang dia seperti dalam gambar ini.
2- Bisik kan anda sayang dia dan understand perasaan dia.
3- Baca ayat Quran dan A'uzubillah hi manasyaitan nir rajim, supaya syaitan tidak mengambil kesempatan kepadanya dan anda.
4- Tenangkan dia dengan kata-kata kasih dan anda pun perlu tenang

5- JANGAN SEKALI-KALI MARAH DAN MENJERIT ATAU MEMUKULNYA KONONNYA UNTUK MENDISIPLINKAN DIA. Ini hanya akan menjadikan dia anak yang pengecut atau yang suka memberontak.


*Kenali Apa Itu Tantrum?
Tantrum bermaksud kemarahan secara tiba-tiba. Manakala "Temper Tantrum" ialah suatu luapan emosi yang meledak-ledak sehingga tiada kawalan diri. Temper Tantrum seringkali muncul pada anak usia 15 bulan – 6 tahun. Tantrum biasanya terjadi pada anak yang hyper-aktif. Tantrum juga lebih mudah terjadi pada anak-anak yang dianggap "sulit", dengan ciri-ciri sebagai berikut:
1) Kanak-kanak tidak cukup tidur.
2) Makan dan proses pembuangan najis tidak teratur.
3) Kekok dengan situasi baru atau orang yang dia tidak kenali.
4) Lambat beradaptasi terhadap perubahan.
5) Emosi tidak tenteram (sering negatif).
6) Mudah marah dan mudah menangis.
7) Sulit dialihkan perhatiannya.
Tantrum termanifestasi dalam berbagai perilaku. Berikut adalah beberapa contoh perilaku Tantrum, mengikut peringkat usia:
Dibawah Usia 3 tahun
·Menangis
·Menggigit
·Memukul
·Menendang
·Menjerit
·Memekik-mekik
·Menghempaskan badan ke lantai
·Memukul-mukulkan tangannya
·Menahan nafas
·Menghentakkan kepala
·Melemparkan barang
·Menyangkung
·Memeluk tubuhnya
Usia 3-4 tahun
·Perilaku tersebut diatas
·Menghentakkan kaki
·Berteriak
·Meninju
·Membantingkan pintu
·Mengkritik
·Merengek
Usia 5 tahun keatas
·Perilaku-perilaku tersebut diatas
·Memaki hamun orang lain @ ibubapanya
·Menyumpah
·Memukul kakak @ adik @ kawan-kawannya
·Mengkritik diri sendiri
·Memecahkan barang dengan sengaja
·Mengancam
·Merungut
·Trauma @ fobia keatas sesuatu yang menekan emosi anak.
*FAKTOR PENYEBAB TANTRUM
Ada beberapa faktor yang menyebabkan terjadinya Tantrum. Diantaranya adalah seperti berikut:
1) Kehendak @ Keinginan Anak Di Halang
Setelah tidak berhasil meminta sesuatu yang tetap pada keinginannya, maka sianak mudah saja melepaskan emosi tantrumnya yang bertujuan mendesak ibubapanya agar memenuhi impiannya.
2) Ketidakmampuan anak mengungkapkan dengan perkataan
Kanak-kanak bawah usia 4 tahun memiliki keterbatasan bahasa. Amat sukar sekali untuk mereka menterjemahkan keinginan mereka dalam bentuk bahasa yang mudah untuk kita fahami. Oleh itu, kondisi mereka yang masih tidak betah telah menekan emosi mereka menjadi kecewa dan secara tidak langsung mewujudkan frustasi pada diri mereka dan disampaikan dengan sikap tantrum.
3) Pergerakan yang Terhad
Kanak-kanak yang hyper-aktif sudah biasa dengan pergerakan yang bebas tanpa kongkongan atau batasan. Sekiranya, ibubapa cuba mengawal pergerakan atau hadkan kelakuannya menjadi sopan dan bertertib, maka ini mewujudkan stress pada diri sianak. Untuk anak melepaskan stress, maka wujudnya tantrum. Sebagai contoh; anak hendak minum menggunakan gelas, ibu atau pengasuh tidak benarkan dan menggantikan dengan cawan plastik; sianak masih bertegas dengan keinginannya, maka telah wujud sifat amarah dalam dirinya dan untuk dia melepaskannya dia akan bersikap tantrum agar kehendaknya
diperbolehkan.
4) Asuhan Ibubapa
a. Terlalu dimanjakan apabila semua keinginan dipenuhi dan tetiba ada keinginannya yang lain tidak diikutkan.
b. Asuhan yang tidak konsisten – tidak menerangkan yang mana baik dan yang mana buruk (tiada penjelasan diberikan). Apabila anak melakukan kesilapan dan secara tiba-tiba kita menegur dan menghukum, maka inilah komplikasi yang timbul dengan wujudnya tantrum.
c. Ibubapa bertelagah pendapat yang mana baik @ buruk untuk sianak.
5) Anak merasa penat, lapar atau dalam keadaan sakit.
6) Anak sedang stress
Samada anak penat dengan bebanan tugasan sekolah, dan lain-lain atau kerana merasa tidak aman (insecure).
7) Trauma @ Fobia
Anak diseksa atau pernah menyaksikan sesuatu yang ngeri atau diperkosa sejak kecil. Trauma yang melanda dirinya menjadikan emosinya tak tenteram. Kanak-kanak mengharapkan perlindungan yang aman. Apabila itu terjadi, dia beranggapan bahawa ibubapa tidak memberikan kasih sayang atau keamanan yang diharapkan. Maka dia akan tantrum untuk melepaskan tekanan yang melanda emosinya. Tantrum ini memakan masa untuk pulih dan akan terbawa sehingga dia dewasa.
Moga bermanfaat untuk kita menangani tantrum yang mungkin terjadi pada anak-anak kita. Banyak yang aku pelajari daripada artikel ini. Sharing is caring.

Salam Sayang,


Terima Kasih Sudi Komen Dan Follow Sini

Elakkan Pencuri Di Alam Maya


Hari ni terbaca entri yang sangat bagus di blog...
Bukan hanya mencuri di alam nyata sahaja, malah ada juga pencuri di alam maya...

meh kita baca dan faham yer...
sangat2 berguna kepada peniaga2 online khusunya...


kita up iklan, customer dok pm.. tiba2 ada plak peniaga lain yg pm cust tu snyp2 n tawarkn hrga yg lg murah..


Jom baca


Pencuri ada di mana - mana rupanya. Sebelum berkecimpung dalam bidang perniagaan dalam talian di facebook page, tidak pernah terlintas dalam fikiran bahawa wujud insan sebegini.

Mereka yang terlibat dalam perniagaan secara 'online' di facebook page pastinya pernah atau memang sedang berhadapan dengan individu - individu tidak bertanggungjawab ini.

Ramai pelanggan yang berpotensi meninggalkan komen, kita sebagai pemilik page juga dengan begitu sabar dan ramah melayan setiap pertanyaan. Namun setelah seketika bakal pelanggan diam tanpa berita. Kita sebagai 'tuan tanah' terkulat - kulat ditinggalkan dengan sedikit hampa sambil berfikir..." kat mana silapnya?". Kemudian baru tersedar, rupa - rupanya pelangganku dikebas orang. Bukan kekasih hati sahaja yang berpotensi untuk dikebas ya, customer di Facebook page pun bisa dikebas.


Modus Operandi Si Pencuri Ini?
  • Stalk Facebook Page yang menjual produk sama seperti mereka
  • Membaca komen - komen dan mensasarkan kepada 'potensial buyer'
  • PM atau inbox bakal pembeli dengan menawarkan harga yang lebih murah dari page tersebut
Mudahkan? 

Ok.. ada satu cara bagaimana untuk mengatasi masalah pelangganku dikebas orang ini. Iaitu dengan menyembunyikan komen - komen dari pelanggan yang berpotensi ini dari tatapan umum. Komen - komen pelanggan akan disembunyikan atau hidden dan hanya boleh dibaca oleh pemilik page sahaja. :)

Macamana caranya untuk menyembunyikan komen? 


Klik Edit Page --> Kemudian pilih Edit Settings ...



... akan dibawa sini seperti di aras. Pergi ke Page Moderation...



... di kotak Page Moderation, taip semua perkataan yang mungkin ditanya oleh bakal pelanggan seperti PM, harga, berapa dan sebagainya yang mungkin bakal pelanggan akan tanyakan.

Kemudian klik 'Save Changes'. Komen - komen bakal pelanggan yang mengandungi semua perkataan yang ditaip di Page Moderation tadi akan disembunyikan atau 'hidden' dari tatapan umum. 

Kaedah ini bukan sahaja boleh dipraktik oleh pemilik Facebook Page yang berniaga tetapi juga sesuai untuk mereka yang mempunyai Facebook Page untuk menyembunyikan komen - komen berunsur lucah atau mungkin provokasi? 
Semoga bermanfaat.


Terima Kasih JemariBaju


Salam Sayang,

Terima Kasih Sudi Komen Dan Follow Sini

MODUL MSK KOLEJ KOMUNITI : CARTA HATIKU



Nama/Tajuk: CARTA HATIKU
Disediakan oleh: Pn. Saidatul Sariyah Binti Sainawan.
Kesesuaian aktiviti: Aktiviti berkumpulan ( > 12 orang setiap kumpulan)
Masa : 30 minit

Peralatan:
1) Kertas a4.
2) Pen

Bahan-bahan yang di beri:
1) Set Graf carta hatiku

Objektif:
1) Membakar semangat pelajar untuk mencapai matlamat
2) Memberi gambaran awal tentang hala tuju masa depan.
3) Memupuk sifat yakin terhadap diri sendiri.
4) Mendidik para pelajar tentang cara refleksi diri

Langkah-langkah:
1. Pelajar diberikan sehelai kertas yang mengandungi graf yang bertanda garisan x dan y.
2. Di garisan y, pelajar hendaklah mengisi tahun (5 tahun akan datang dan 5 tahun yang lepas) mengikut umur semasa pelajar.
3. Manakala di garisan y, pelajar hendaklah melakukan refleksi di dalam diri mereka untuk mengetahui tahun- tahun yang di mana mengigatkan pelajar terhadap cerita tentang kejayaan, kegagalan dalam diri pelajar-pelajar.
4. Kemudian, pelajar-pelajar dikehendaki untuk menandakan graf (tinggi dan rendah) berdasarkan apa yang terjadi pada tahun berikut.
5. Selesai menandakan di graf, pelajr dikehendaki untuk menuliskan rentetan refleksi diri mengikut tahun-tahun tersebut.
6. Selesai melengkapkan graf pelajar diminta berbincang tentang apa yang di tulis pada graf.
7. Di akhir perbincangan, Fasilitator menerangkan dan membuat kesimpulan tentang kepentingan refleksi dan pentingnya kita muhasabah diri untuk menempa kejayaan di masa hadapan.





Impak:
1) Pelajar bertambah semangat untuk mencapai matlamat
2) Masa depan para pelajar lebih jelas.
3) Pelajar lebih yakin terhadap diri sendiri
4) Para pelajar akan lebih yakin tentang kepentingan refleksi diri.

Salam Sayang,

Terima Kasih Sudi Komen Dan Follow Sini

MODUL MSK KOLEJ KOMUNITI : WE ARE SURVIVOR!


Nama/Tajuk : WE ARE SURVIVOR!
Disediakan oleh: Pn. Nazatul Islah.
Kesesuaian aktiviti: Aktiviti berkumpulan ( > 8 orang setiap kumpulan)

Peralatan Disediakan :
1) Mess Tins / Periuk
2) Mancis
3) Sudu
4) Batu bata (3 biji/kumpulan)
5) Talam

Peralatan Perlu Di cari :
1) Kayu api

Bahan-bahan yang di beri :
1) Beras
2) Telur
3) Sardin
4) Minyak masak

Objektif :
1) Memupuk semangat bekerjasama antara pelajar di dalam kumpulan.
2) Mendidik pelajar untuk menghargai masa dengan manfaat.
3) Memupuk sikap bertanggungjawab sesama pelajar.





Langkah-langkah :
1) Pelajar akan dibahagikan kepada beberapa kumpulan.
2) Setiap kumpulan akan menerima 1 set peralatan serta bahan-bahan.
3) Dalam tempoh 3 jam setiap kumpulan perlu menyediakan makanan tengah hari mereka dengan menggunakan peralatan serta bahan-bahan yang telah diberikan.
4) Setelah selesai memasak, setiap ahli kumpulan perlulah menghabiskan makanan tersebut sehingga habis.
5) Selesai makan, setiap pelajar perlulah membersihkan peralatan serta kawasan masing-masing.

Impak :
1) Pelajar dapat memberi kerjasama sesama mereka.
2) Pelajar akan lebih tahu untuk menguruskan serta menghargai masa.
3) Pelajar dapat menanam sikap bertanggungjawab terhadap diri sendiri serta kumpulan masing-masing

Salam Sayang,


Terima Kasih Sudi Komen Dan Follow Sini

Falsafah Buah-buahan


Falsafah buah oleh Ustaz Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man

Falsafah Buah-buahan ... .......




1. Jadilah buah jagung, jangan jadi buah gajus.
Jagung membungkus bijinya yang banyak, sedangkan buah gajus menunjukkan bijinya yang cuma ada satu.
Maksudnya : Jangan suka menunjuk-nunjuk harta, ilmu dan sebagainya.

2. Jadilah Pokok pisang.
Pokok pisang kalau berbuah hanya sekali, kemudian mati.
Maksudnya : Kesetiaan dalam perkahwinan.

3. Jadilah buah durian , jangan buah kedondong.
Walaupun di luarnya penuh dengan kulit yang berduri tajam, tetapi dalamnya lembut dan manis. Hmmm, berbeza dengan kedondong, luarnya licin tapi rasanya agak masam dan di dalamnya ada biji yang berduri.
Maksudnya : Don’t Judge a Book by The Cover.. jangan menilai orang dari luarnya saja.

4. Jadilah ubi kayu.
Walaupun hidup dalam tanah, tetapi isinya putih bersih.
Maksudnya : Jagalah hati jangan kau nodai dengan kekotoran.

5. Jadilah setangkai petai, bukan setangkai rambutan.
Tangkai petai memberi makanan yang sama rata ke biji petainya, semua seimbang, tidak seperti rambutan.. ada yang kecil ada yang besar.
Maksudnya : Selalu bersikap adil.

6. Jadilah kelapa
Semakin tua semakin pekat santanya
Maksudnya : Semakin tua semakin bijaksana dan berguna.

7. Jadilah manggis. Berapa banyak kelopok bunga di luar kulit, sebanyak itu jugalah ulas isi di dalam. Maksudnya: kena jujur, apa yang ditunjukkan di luar sama seperti apa yang diniatkan di dalam hati.

Kongsilah utk manfaat kita bersama


Salam Sayang,

Terima Kasih Sudi Komen Dan Follow Sini

Khamis, 4 September 2014

Sebuah Kisah Penceraian Yang Syahdu dan Telah Dikongsikan Lebih 27,000 Pengguna Facebook..






Kisah penceraian ini diceritakan oleh rakan kepada pengguna FB Nik Ariff Fakhari lalu beliau kongsikannya kisah ini di laman FB beliau.. Kisah yang syahdu ini penuh dengan pengajaran dan telah menarik lebih 27 ribu pengguna FB untuk dikongsikannya. Baca kisah pencerian yang syahdu tersebut dibawah..


Kisah Penceraian Syahdu Yang Penuh Pengajaran

Cerita penceraian aku dgn isteri ni berlaku pd taun lepas . Kitorg da 9 taun kawen , & da ade 2 org anak . Mase tu aku ade dkat office , dapat 1st sms dri isteri . ' Assalam abg , Ina nak mintak cerai dri abg . Harap abg dapat tunaikan . ' Tersentak aku . Knape pulak tibe2 . Aku xblas ap2 sms dri isteri . Jam pulak dah pkul 5 waktu aku bersiap utk ambil isteri balik kje . Sampai ke office die pn dalam roughly pkul 5.30 ptg . Die masuk dalam kereta dan diam . Aku pn mula la bukak suara , ' kita ke tasik titiwangsa nak ? ' . Die jwb ringkas , 'ok ' . Xjauh pn dalam 10 minit dah smpai sebab tempat keje die kat area jalan Ampang . Jalan pn xjem sgat time tu . Kitorg duduk dkat satu pondok . Aku mule bertanye .

Aku : Why so sudden ? Skrg da rase abg xcukup kacak ke ? ( aku cube bergurau )

Ina : Sebenarnye ina da agak letih . Kesihatan abg xpernah baik . Setiap pkul 3 pgi , ina mesti bgun buatkan abg air jus epal utk ubat sakit batu krg abg , tapi xpernah baik . Mlm smlm ina bgun pkul 3 lagi , buatkan air . Smpai ke office plak , pendrive ina rosak , dlam tu ade dokumen yg bos nak , ina dah kne marah . Smpai waktu lunch , ina beli mknn , bihun tu basi plak . Mcm2 hal jdi hari ni . Nak balik tdi , kaki ina terpeleot smpai jatuh kat dpan client . Malu la abg . Ina xcukup tidur , ina nak mintak cerai .

Memang betul . Dah lame tp kesihatan aku xpernah baik . Aku ditakdirkan terkena batu karang . Da mcm kaedah berubat tapi xjugak baik . Da 3 taun . Ubat tradisional . Aku pn xpernah gune alternatif perubatan laser sbb mhal . Jus epal yg aku minum tu cume bole reduce sakit ap yg aku alami ni . Kalau x malam2 aku mesti berdarah jugk la . Financial pulak problem sbb anak aku kne hinggap lelah , so duit byak keluar utk die msuk wad . Aku bgi jawapan utk isteri .

Aku : Abg sbenarnye agak terkedu . Tapi ina da buat keputusan . Abg berkahwin dgn ina bersebab . Klau bukan utk bhagiakan ina , utk spe lagi . Tapi ina xbhagia , abg kne pulangkan balik hak ina . Ina berhak utk lebih bhagia drpd skrg . Abg mintak maaf atas ap yg ina dah lalu ni . Mgkin 3 taun mse abg tgah sakit ni byak buatkan hati ina menangis . Tapi takdir Allah ni abg xboleh tolak . Abg kne truskan jugk kehidupan . Abg tunaikan permintaan ina utk lepaskan ina . Abg redha sbb abg sygkan ina . Ini pn tggungjwb . Tapi mggu dpan abg lafazkan cerai bole ? Lagipn mggu dpan abg outstation , ank2 kite pulak cuti skolah . Takut diorg terkejut pulak bnd yg dtg tiba2 ni . Soal pembahagian anak tu abg xkan berebut . Kite ad 2 anak , abg akan ambil yg sulung , ina ambil yg bongsu . Utk sminggu ni , abg tidur dkat ruang tamu atas sofa . Mgkin anak2 xkan syak sbb abg akan buka tv smpai pgi mse abg tido . Terima kasih atas jagaan ina slame 9 taun ni . Da mcm2 yg kite tempuh . Ina jgn menangis lagi . Air mate ina tu sgat berharga . Bila kita dah xbersama nnt , ina jgn lupe utk tutup suis sterika pgi2 . Lepas ina gosok tudung , ina mesti lupe . Abg xmrah . Kereta kita ni manual , ina dah lame xbwak manual kan ? Esok abg akan hantar utk tuka gearbox auto . Ina boleh pkai kereta , abg pkai moto je pegi kje . Safety first ina , pkai seat belt mse memandu . Ina slalu lupe , tapi abg pkaikan .

Ina : Minggu dpan ? Boleh la , lagipn mse tu cuti skolah , ina akan bwak budak2 balik kg . Ok .

Dalam mse smggu tu , aku tidur dkat luar . Bernyamuk jugk & pnas sbb air cond dkat dlam bilik . Aku jenis tido mati , berpeluh pn lena je tido . Tapi ina tu xpenah lupe utk bgun pagi buatkan aku jus epal utk aku minum , seperti kebiasaan . Da bermcm dvd jugk aku tgk kat rumah tu , walhal xpenah2 tgk dvd slame ni . Cume tau beli je . Tu pn ina yg nak sbb lepak mapley je msti beli satu dvd . Aku dgn die ni xsme taste , mane la aku suke cerita jiwang2 ni . Huhu . Smpailah cukup smggu hari sabtu pagi .

Aku : ina , abg nak cakap sket ni . Dtg dkat abg kejap bole ?

Ina : ye abg , knape ?

Aku : abg da jnji dgn ina abg nak lepaskan ina , abg nak lafazkan cerai .

Ina : hah ? Xboleh abg . Jangan ! Ina sygkan abg . Ina da buat keputusan yg slah . Ina mintak maaf . Kite balik smula ye abg . Ina lupe dgn janji abg , tapi ina xbiase bile abg xde . Org yg boleh fham ina dgn baik cume abg . Ina xkan ulang bnd ni lagi dkat abg . ( Ina menangis . Nasib baik anak2 ad dkat luar rumah , kitorg dkat dapur )

Aku : abg dah lame ampunkan ina . Ina xslah dlam hal ni . Abg pn susah hati bile ina xde . Takdir Allah , tuhan da baikkan hati ina . Abg tipu sunat dkat ina . Sbnrnye abg xde outstation . Abg bgi alasan tu sbb abg nak ina bertenang utk ina fikir balik keputusan ap yg ina dah buat . Abg mintak maaf . Dah 9 taun , abg pn xbiase klau xtgk kecantikan ina waktu pgi tanpa mekap . Abg rase sejuk . Walaupn ina tidur dgn berbagai gaya . Sendawa ina lepas makan , betul2 buat abg tergelak . Lnsung xcover . Tapi tu la , klau ina xnak kat abg ni , abg makin tua makin tampan . Melepas la ina .

Ina : abg niiii . ( ina pn peluk aku ) . Ina shampoo rambut abg nnt nak ? Da slalu rase air tgan ina ni bru la abg xmenggatal .

Aku : Hamboii . Bodek num 1 . Haha .

Alhamdulillah aku dgn ina xjdi bercerai . Takdir Allah hubugn tu slamat dgn masa . Ad care sbnrnye mcm mane aku nak tackle problem ni . Alasan die sbb die letih bgun pgi buat jus epal utk aku . Die kene tau , level die sbgi isteri die terpaksa buat . Aku xpernah pakse , cume aku ni pn org yg susah utk bangun seawal 3 pgi . Huhu . Tapi terpaksa die ni adalah kerja utk Allah . Yelah sbb jge suami kan . Dari hati yg terpakse tu die akan ikhlas . Macam solat . Org yg nak berubah die kne bentuk diri die dgn solat . Die buat dlam keadaan memaksa . Tapi hati ni milik Allah . Lame2 die akan ikhlas & redha . Ikhtiar aku , cume aku berdoa mintak die dilembutkan hati . Standard org perempuan , emosi die ni turun naik . Bile emosi die naik , moral die akan down & marah . Time ni la die kurg sabar . Bile buat keputusan , mmg die akan ikut ape aje yg terlintas . Die akan capai yg mane ade dulu dalam fikiran die . Emosi die xstabil .

Ina ni agak pelupa . Sebenarnye ade helah knp aku bawak die ke tasik titiwangsa dulu mse die mintak cerai . Kat situ mulanya date kitorg dulu . Waktu tu , Ina tersalah dial telefon . Angka cuma lari 1 je dari num yg die nak dial tu . Die cari Ramli mase tu . Aku bile dgar suara perempuan je , ape lagi . Gune kan lah teknik penyamaran . Lagipn suara die ni sedap didengar sbb suara manje . Lagilah aku lentok . Cume die cakap laju je . Kete die tgah problem mase tu sbb xleh nak start ( kete kancil ni da jual , aku beli kete baru ). Aku bgi die troubleshoot . Tapi die xpndai sbb org perempuan kan . Bab2 ni die xlaju . Kesian pn ade sbb dgar suara die dah nak nanges . Lagilah aku xjdi nak menipu , aku ckap aku bukan Ramli . Aku cakap aku dtg nnt , kalau die sudi . Die dah start risau , tapi aku gtau waktu siang ni . Aku xmungkin nak culik die . Klau die ade rase ragu2 , die boleh jarakkan diri 50 meter dri aku & start menjerit klau nampak aku ni meragukan nnt . Niat cume nak tolong . Aku smpai & jumper battery die balik & kete boleh start . Tapi die xjarakkan dri aku pn , die tgk dgn penuh minat & penuh dgn pertanyaan . Aku pn tanye la , ' dalam kete awak ni ade payung berger x ? ' die tnye ' kenape ? ' . Aku jawab , ' kalau ade , sy nak bukak kaunter pertanyaan kat sini ' . Die kate aku perli pulak . Haha . Kete die mmg kemas & superb wangi . Die bukak pintu kete & ambil air twister mase tu bgi dekat aku . Aku balas , ' Aih xkan ni je . Nasik2 xde ke ? Kot ade jamuan ringan nnt , jgn lupe call pulak . Sy ni kuat makan ' . Tu la 1st aku tgk die senyum & gelak . Memang mengekek . ' Aih minah ni . Ade bela ke , ' tanye aku dalam hati . hahaha .

Memang betul . Tiap kali gaduh ni , 1st thing yg aku akan recall , mcm mane aku boleh kenal ina ni & knp mesti aku mule bercinta dgn die dulu . Mase tu da berlalu . Bab ni mmg pentg . Itulah resepi knp aku dgn die bole bertahan smpai 9 taun lamenye . Tapi mate die mmg sgat cantik . Mungkin tu sbb knape aku terpikat dgn die kot . Main2 mate dgn aku , mane aku boleh than . Cair terus . Haha

Sblum kawen dgn ina ni , aku da kaji habis-habisan ape watak die . Tapi mse bercinta tu xnampak . Agak tricky jugk , xkn la xde salah lansung . Makan pn elok je sopan . Macam aku makan dgn permaisuri agong plak . Haha . Tapi mse bercinta dulu ina da terkantoi . Aku tgk tudung die ad sikit terbakar . So aku tanye kenapa . Die kate die nak cepat tdi sbb aku da nak dtg . Dri situ sbenarnye aku tau die seorg yg agak kurg sabar . Die xprepare awal sblum aku nak dtg . Org mcm ni die cpat buat keputusan bila die mrah .

Orgnya sensitif . & die seorg yg simple . Simple tu sbb die suke knekan pkaian yg ringkas . Die xpndai pilih baju . Sluar jeans die pn akak die yg belikan .Die takut pd lipas , so aku agak die seorg yg pengemas . Bwah katil die mesti clear xde brg . Klau x die xsng tido .

Penyayang, tu pn sbb die bela kucing . Waktu kucing die mati dulu , aku ade & die riba mayat kucing tu . Kucing tu dah berdarah2 , tapi die msih boleh riba .

Concern , tu pn sbb die tgk budak2 laki xsolat , lepak2 dkat mapley . Die tanye aku dah solat blom , die risau klau aku xsolat , mcm mane aku nak jge die esok2 .

Family first, mse aku kenal die , die cpat2 bgtau family die yg die tgah berkenalan dgn aku.

Caring, stiap pgi die xkan lupe utk bgi salam dkat aku & die xnak aku kerja lebih mse sbb takut kesihatan aku terabai.

Talkative, klau berckp telefon dgn die , 10 minit pn xcukup utk 1 sesi.

Tabah, die pernah sakit tapi die slalu sedapkan ati kuatkan diri utk family die , xnak family die risau keadaan die.

Terurus, die suke pd bnd yg wangi , die secara natural xade bau yg mengharukan.

Friendly, die seorg yg suke b'kwn tapi kdg2 org suke amek kesempatan pd kebaikan die ni.

Rajin memasak, die suke klau bab2 nak suro aku try makan ni . Tapi die ttap xpndai buat nsik grg . Mee grg ok . Lagipn , die ni jenis yg xmakan nasik .

Cantik, ini yg kdg2 buat aku risau ( jeles memanjang ) . Die ade kacukan korea & die gebu orgnye . Tapi da slmat jdi isteri aku pn . So aku xrisau . She's really a perfect girl to be married .

Ingat bro . Perempuan ni die perlukan perhatian . Kesilapan paling utama , bile ko buat die menangis . Time ni la , cerita yg xde bakal diada2 kan . Sbb die confuse . Org laki ni plak suke buat org perempuan confuse . Bile marah @ kecik ati je diam . Klau yg pnas baran tu , mgkin naik tgan la . Maki2 ke . Ini lansung xgentleman . Alam perkahwinan ni lain . Susah mmg ade , tapi seronok pn ad . Aku kawen dgn ina waktu die msih mude , die bru abes blaja . Pembawakan die agak kebudak-budakan tapi perlahan2 die matang bile da jdi isteri . Byak part yg die akan blaja , secara automatiknye die akan pndai . Contoh , die xpndai gsk baju kemeja dlu sbb die xpernah buat . Aku ajr die gosok , smpai skrg die pndai , baju kemeja aku mmg kemas . Member2 msti tego , ko pkai baju bru ke ni ? Kembg semangkuk sat . Bini pndai jage , mmg tip top lah hasilnye aku ni . Hehehe .


~ pengalaman ni diceritakan balik oleh seorg sahabat.. Baik sbnrnye utk panduan org lelaki . Secara overall prgi org perempuan lebih kurg sme . Cume tanggungjwb kita utk lebih memahami.


Salam Sayang,

Terima Kasih Sudi Komen Dan Follow Sini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...