Akhirnya berjaya juga KIKA mengolah resepi carbonara spageti ikut citarasa tekak sendiri..
dan paling best...memenuhi citarasa ibu mengandung yg mengidam tau... ( siap bertambah2 tu..haha)
p/s: at least ada usaha murni untuk membantu di situ...hehee..
Ok, meh KIKA share resepi yg maveles tuuu...hehe... (perasn jap yer nk jadi chef, jgn muntah plak bila baca.. =P)
Resepi : Carbonara Spageti KIKA
bhn2 yg diperlukan p/s: sila abaikan daun bawang itu..konon nk letk utk hiasan...hehe |
bhn penting adalah spageti, tapi nk guna fettucini pn blh jer... kita yg buat dia..=) |
bahan mungkin nmpk bnyk, tp simple jer... |
KIKA guna 2 tin Prego jenis ni... |
Bahan-bahan:-
3 biji bawang besar ( dipotong dadu)
3 ulas bawang putih (dipotong dadu)
1 biji lada benggala hijau (dipotong dadu)
sekeping daging cincang RAMLY yg berat 200gram sekeping
1 tin PREGO mushroom carbonara
1 tin PREGO keju dan herba
1 tin cendawan butang (dihiris nipis)
1 biji tomato (dipotong dadu)
sedikit minyak untuk menumis
serbuk oregano
serbuk lada hitam
1 paket spageti san remo
Cara-cara membuatnya:-
**rebus spageti dlu yer.. letak jer dlm air mendidih di dalam periuk... tmbh garam n minyak sikit supaya x melekat
1- tumis bawang besar + bawang putih sehingga naik bau.. sebelum ditambah dengan lada benggala
2- masukkan daging cincang dan kacau rata sehingga daging masak.. boleh tmbh perasa waktu ni.. letak oregano, lada hitam, garam... secukup rasa
3- masukkan cendawan butang dan tomato.. supaya rsa2 masam tomato tu dpt diserap...
4- dh sebati smuanya, bru tuang sos prego dri dua2 tin... kacau rata.. biar mendidih dlu...
( klu rsa agak pekat, boleh tmbh air sedikit... actually resepi asal guna fresh milk, tp KIKA xnk letak sbb takut memuakkn... tp klu u all nk lemk2 berkrim, leh jer tmbh susu... nnti wrna kuahnya pun lebih cerah sikit..hehehe)
nyummy..jemput makan semua... p/s: org mengidam mkn bertambah2...alhamdulillah... |
ni la gambaran kuah carbonara.. agak pekat..sbb xcmpur susu.. |
Selamat Mencuba.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan