Jumaat, 29 Jun 2012

Cheese Cake~~Nyummy....


Hye...hehehe... semalam belajar buat cheese cake tau.. sgt2 best n enjoy n happening gler... mana taknya, smbil masak smbil tu la mulut2 bising... mujur xmasuk bhn2 asli dlm adunan tu... actually, nk buat cheese cake ni xd la bnyk sgt bahnnya.. cuma, mungkin sush nk didapati atau hrganya mahal n cara kerja amat rumit sikit la kot...

tapi kalau ada mixer yang canggih n oven yang canggih, ok jer nk buat bnyk kali pun kan...
meh nak share gmbr2 hasil yg diperolehi dulu..nyum2...mmg sgt2 sedap...dh hbis dh kek ni..sekejapan ajer mknnya....ehehe...

tadaaa..ni la hasilnya cheese cake yg ak blaja buat smlm..hehe...

walaupun rupanya xlawa sgt, tp rsanya...umpphhhh, xterkata....hehehe

ni plak sponge cake ngan whipcream...


sdap kn....hehe... gmbr cheese cake yg dipotong xd la, sbb potng jer trus masuk mulut... nk2 bla dh msuk dlm peti, mmg sejuk la cheese cake tu n membuatkan bertmbh2 sedap la dimakan... xmuak langsung.. percayalah....hehehee..

ok, sapa2 nk mencuba leh la komen dlu yer.. t ika bg resepi.... tp sblm tu kna prepare mixer n oven canggih.. sbb nk dptkn meringue yg putih dan gebu....fuhh...
nilah contoh oven n mixer yang digunakan smlm... nk beli xmmpu...kita guna yg mcm bawah ni pun blh kot....




ok jugak kan guna oven ni..hehe...
 Haa..bg sapa2 yg nk mencuba tu, leh la try... ni ha Resepinya...
bhn2 yg diperlukan:
  • 250grm Philadelphia cream cheese ( cream cheese apa pn blh)
  • 2 bj kuning telur
  • 10gm tpung jagung + 30gm tpung gandum (diayak)
  • 30gm gula kastor
  • 100ml whipcream
  • 2bj putih telur + 40gm gula kastor ( untuk meringue)

    cara membuatnya:
1-putar keju hingga lembut
2- masukkan gula kastor n putar hingga kembang
3-msukkn kuning telur, putar sedikit kemudian msukkn tpung gndum n tpung jgung sedikit demi sedikit
4-msukkn whipcream n putar sebntr shj
5-sdiakn meringue (putar 2bj puth telur n 40gm gula kastor td hingga kembnag n naik n meringue tidak jatuh apabila dibalikkan), kmudian kaup balikkan meringue ke dlm acuan tadi
6-tuangkan adunan ke dalam tin pembakar yang telah dilenserkan dialas kertas bawahnya n ditepungkan tepinya.. (lbh baik guna bekas atau acuan yg pkai bunag, tp kalis air..heheh)
7-letakkn tin pembakar atas dulang air n bakar dlm oven 160 drjh selama 1 jam
tu utk atsnya..kita buat kek ni, ada sponge kek nya dlu kn.. ni bhn2 nya..
  • OT sponge mix 500g
  • telur 10bj
  • air 1/2 cawan
dipukul hingga kembang.
  • bla dh kmbng, msukkn minyak jagung 1/2 cawan n esen vanilla dan pukul skjp shj
  • leh letk pandan paste atau apa2 paste yg digemari
  • bakar 15-20 minit (180drjh)
SELAMAT MENCUBA



Terima Kasih Sudi Komen Dan Follow Sini

Tiada ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...