Rabu, 11 September 2013

Resepi home made KIMCHI




Oleh : Faizah Salleh 파이자
Buku Resepi

BAHAN-BAHAN :

► 2 Cabbage (kobis cina)
► 2. Sea Salt(garam kasar)
► 3. Seasoning : blend -
► 1 apple,
► 1 apple pear,
► 1garlic,
► 1onion,
► 1ginger,
► sos ikan
► 1s sugar,
► serbuk cili
► Sayur : lobak putih , daun bawang yang besar.
► Bijan


Cara2: 

1. Potong kobis ikut suka. Selalunye sy potong petak2 kecil mcm dlm gambar. Kemudian basuh dengan air bersih dua ke tiga kali basuhan. Kemudian keringkan air.

2. Bubuh kobis sedikit demi sedikit di gaulkan dengan garam kasar juga sedikit demi sedikit dlm bekas besar yang boleh ditutup.(saya guna periuk besar jer) Biarkan kobis yg telah di peram dengan garam semalaman. (selalunye sy biarkan lebih dr 6 jam sampai kobis kecut)

3. Sementara itu, boleh lah kita prepare bahan2 untuk seasoning. blend - 1 apple, 1 apple pear, 1garlic, 1onion, 1ginger, 2sudu besar sos ikan,1s sugar, serbuk cili. Kemudian simpan dlm peti sejuk.

4. Potong lobak putih nipis2 panjang dan potong daun bawang, kemudian ketepikan.

5. Jika kobis sudah kecut, bilas dengan air bersih 5 ke 6 kali sehingga masin garam tu dah tiada.

6. Campurkan lobak putih, daun bawang & bijan dengan bahan yang di blend. Kemudian gaul kan dengan kobis yg sudah di bersihkan tadi.

7. Simpan dlm bekas kedap udara. Biarkan pada suhu bilik sehingga keluar seperti buih. (saya biarkan selama sejam pada suhu bilik) kemudian terus masukkan dalam peti sejuk.

*sedap dimakan bersama nasi panas/ di buat nasi goreng/ stew/ dicampurkan bersama asam pedas ataupun laksa

Salam Sayang,

Tiada ulasan:

Catat Ulasan